Waarom D&R?

Het Nederlandse D&R maakt al jaren broadcast mixers met een geweldige prijs-/kwaliteitverhouding. Vanaf het instapmodel krijg je direct alle opties die je van een professionele broadcast mixer mag verwachten.

Toegegeven, ze maken ook wel eens een foutje. Zo zijn er in het verleden soldeerproblemen geweest en is niet iedereen te spreken over de geluidskwaliteit van de interne componenten. Maar daar heb ik geen last van gehad. Ik ben ook zeker geen audiofiel; een 320 kbps MP3 werkt prima voor mijn internetstation. Maar ik ben wel gevoelig voor ongewenste bijgeluiden zoals gekraak, gezoem of gebrom. Die geluiden heb ik mijn D&R Airlite nooit gehoord. Gewoon prima muziek en glasheldere telefoongesprekken. Mijn interesse gaat vooral uit naar flexibele USB-mixers, die met verschillende playoutprogramma’s kunnen samenwerken en beschikken over faderstart, CRM-mute, jinglefuncties en VoIP. Dan zit je goed bij D&R. ZIj zijn een van de weinige fabrikanten met een breed assortiment mixers onder € 1.999,-. 

Vergelijking Airlite vs Webstation vs Airence

De meeste artikelen op mijn site gaan over de D&R Airlite, omdat ik daar zelf mee werk. Ik vermoed dat veel info ook bruikbaar is voor de Webstation of Airence, maar die heb ik niet getest. 

Houd er dus rekening mee dat sommige artikelen wellicht niet gebruikt kunnen worden met een ander type mixer. Controleer (zeker als je een nieuwe mixer wilt aanschaffen) vooraf altijd bij D&R of het mengpaneel aan jouw wensen en eisen voldoet. 

Om je een beeld te geven van de verschillende mogelijkheden, heb ik hier de verschillen tussen 3 populaire modellen uit 2021 voor je op een rijtje gezet.

Betreft Webstation Airlite Airence
Dual inputs 6 8 6 (uitbreidbaar)
USB playout stereokanalen 3 4 4
Mic-kanalen met fantoomvoeding 2 3 4
VoIP-kanalen met cleanfeed 1 x VoIP 1 x VoIP 2 x VoIP/telco
USB controlknoppen 12 16 24
Outputs CRM en telefoon CRM, telefoon & announcer CRM, telefoon, announcer & studio
Faderstart ja ja ja
Auto-mute CRM (monitor) ja ja ja
Interne non-stoprouting ja ja ja
Optionele studio-remote nee ja ja
Optionele on-airlamp nee ja ja
Optionele dubbele voeding nee nee ja
Uitbreidbaar (extra modules/faders) nee nee nee
Vergelijking van D&R mixers.