Audioapparaten openen in Windows

Audioapparaten worden aangestuurd door Microsoft Windows, het besturingssysteem van je computer. Voordat je audioapparaten kunt gebruiken in je playoutsoftware, moeten de apparaten op de juiste manier worden ingesteld in Windows. Dit gebeurt in het venster ‘Systeemgeluiden’. Je kunt het venster Systeemgeluiden op verschillende manieren openen in Windows. Ik leg twee manieren uit die ik veel gebruik.

Methode 1: Audioapparaten openen via de taakbalk

De taakbalk is de onderste balk in je scherm, waarin je alle geopende programma’s ziet. Rechts onder in beeld zie je de ‘system tray’. Het volume-icoon is standaard zichtbaar in de system tray. Klik met de rechtermuisknop op het volume-icoon om het menu ‘Geluiden’ te openen. Klik op ‘Geluiden’ om het venster ‘Systeemgeluiden’ te openen.

Geluiden openen via taakbalk
Open het menu 'Geluiden' voor het beheren van afspeel- en opnameapparaten.

Methode 2: Audioapparaten openen via het zoekveld

Zie je geen volume-icoon of ontbreekt ‘Geluiden’ in het menu? Dan kun je het het ‘Systeemgeluiden’-venster ook openen via het zoekveld in de taakbalk. Klik in het zoekvak en voer het woord  ‘Systeemgeluiden’ in. Zie je ook geen zoekveld? Dan kun je nog op de startknop klikken en dan beginnen met typen. Hierna druk je op enter of klik je op ‘Systeemgeluiden wijzigen’. 

Geluiden openen via zoekveld
Alternatieve manier voor het openen van het venster 'Geluiden'.

Afspeelapparaten en opnameapparaten

Windows 10 maakt onderscheid tussen apparaten voor het afspelen van audio en apparaten voor het opnemen van audio. Tot de afspeelapparaten behoren speakers, head phones en de verschillende USB-kanalen in de Airlite. Bij de opnameapparaten in Windows kun je denken aan webcammicrofoons, het programmasignaal van de Airlite en het cleanfeedsignaal van de Airlite.

Gebruik de tabbladen ‘Afspelen’ en ‘Opnemen’ om te schakelen tussen uitvoerapparaten en invoerapparaten.

Over welke apparten jouw computer beschikt, is afhankelijk van het merk en type computer. Je ziet in mijn voorbeeld de ingebouwde geluidskaart voor computerspeakers en een hoofdtelefoon. Ook externe apparaten zoals een monitor met ingebouwde speakers of een webcammicrofoon worden in ‘Systeemgeluiden’ getoond. 

Tabbladen afspelen en opnemen in Geluid
Schakel tussen input- en outputapparaten.

Apparaten uitschakelen

Apparaten die je niet gebruikt, kun je uitschakelen om meer overzicht te creëren. Wees hier zeker in het begin terughoudend mee, omdat de kans groot is dat je apparaten uitschakelt die je later nog nodig hebt. Om een apparaat uit te schakelen, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je ‘Uitschakelen’. Je kunt het apparaat op dezelfde manier later weer inschakelen.

Afspeelapparaat uitschakelen
Schakel een apparaat alleen uit als je zeker weet dat je het nooit zult gebruiken.

Uitgeschakelde apparaten verbergen

Uitgeschakelde apparaten blijven zichtbaar in de lijst als lichtgrijze (inactieve) apparaten. Je kunt deze verbergen door via de rechtermuisknop het vinkje ‘Uitgeschakelde apparaten weergeven’ uit te schakelen.

Uitgeschakelde apparaten weergeven
Door het vinkje te verwijderen, zie je minder apparaten.
Uitgeschakelde apparaten verborgen
Uitgeschakelde apparaten zijn verborgen.